Formal de deschidere a anului universitar, la Colegiul „Sfântul Nicolae”

Arhiepiscopia Iașilor Septembrie 30, 2022

Ediția de anul acesta a fost una atipică, întrucât a cuprins, pe lângă anunțarea obiectivelor spre care membrii Colegiului „Sfântul Nicolae” vor ținti în acest nou an universitar, și decernarea de premii pentru cei mai implicați voluntari din anul universitar precedent. S-au acordat titluri precum: „voluntarul anului junior” – Marian Moisa, „voluntarul anului senior” – Ioan Dolhescu, „voluntara anului” – Flavia Vlaișan, „comisia anului” – Comisia Proiecte, „coordonatorul anului” – Stelian Scurtu, „psaltul anului” – Claudiu Cheoarță, „fundraiser-ul anului” – Răzvan Melnic, „cel mai original voluntar” – Narcis Florea și „proiectul anului” – Cantina mobilă „Sfântul Nicolae”.

Evenimentul a fost înfrumusețat de o serie de cântări interpretate de Grupul Psaltic „Sf. Iosif cel Milostiv” al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași precum și de câteva gânduri rostite de invitații speciali.

Cuvintele de folos, care să ghideze spre un bun început, le-au fost adresate participanților de către pr. Cristian-Alexandru Barnea – consilierul Sectorului de Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, Constantin-Iulian Damian – prorector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, pr. Bogdan Racu – inspector eparhial și responsabil al Biroului de Catehizare al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. Lucian Filip – directorul Centrului de Formare Continuă al Arhiepiscopiei Iașilor și pr. Bogdan Țifrea – redactor șef la Radio Trinitas.

La finalul serii, doi membri ai echipei de lucru CSN au transmis câteva idei despre ceea ce s-a întâmplat anul universitar precedent și ce se va petrece pe viitor.

Sunt foarte recunoscătoare pentru premiul primit în această seară. Este o dovadă a muncii mele din ultimul an. Un an despre sacrificii și reușite, despre efort, motivație și zâmbete, dar, mai mult decât atât, despre prietenii, a declarat Flavia Vlaișan.

Anul acesta, mai mult ca oricând, comunitatea noastră are în gând să creioneze proiecte îndreptate în special către persoanele aflate în suferință, atât spirituală, cât și trupească. Vom încerca, ca ucenici ai Sfântului Nicolae, să urmăm și să oglindim bunătatea sfântului în toate activitățile pe care le vom demara anul acesta și să oferim nu doar sprijin material, ci și unul duhovnicesc. Pe lângă acest prim gând, ne dorim ca prin această multitudine de activități să ajutăm și pe tinerii noștri teologi a crește în empatie, să fie mai implicați în viața Bisericii și mai ales a reuși, pas cu pas, să-și formeze ochi duhovnicești cu ajutorul cărora să discearnă adevărul din spatele fiecărei faptă, a declarat Vlăduț Ipate coordontorul Departamentului de voluntariat.

Comunitatea academică este structurată în jurul nevoii de formare a viitorilor preoți ai Bisericii. Ea nu doar oferă ospitalitate pentru trup ci și pentru suflet, rațiunea principală fiind acea legată de nevoia Bisericii de a avea preoți bine pregătiți, familiarizați cu practica pastorală complexă a unei Bisericii vii din secolul XXI. Fiecare membru face parte dintr-o comisie (liturgică, misionară, culturală, timp liber, imagine și comunicare media, administrativă, proiecte) condusă de către un coordonator, ales dintre membrii comisiei.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri